Besprekingen

Enquist vertelt álles

Anna Enquists roman Kwartet uit 2014, een kalm opgebouwd verhaal over vier leden van een strijkkwartet, had een onverwacht heftig, thrillerachtig slot, met de gijzeling door een gevaarlijke crimineel. Enquists nieuwe roman Want de avond is de opvolger daarvan. Wat het onevenwichtige einde van een roman leek, blijkt de opmaat voor een nieuw boek, dat zich overigens prima separaat laat lezen.

Hoe het verdergaat: Carolien verloor een pink bij de gijzeling. Ze kan niet meer spelen en verschanst zich apathisch in haar huis. Eerder verloor ze al beide zonen bij een ongeluk, de gijzeling was Ă©Ă©n trauma te veel. Haar echtgenoot Jochem, vioolbouwer, is doodsbang geworden, en zoekt zijn heil in extreme veiligheidsmaatregelen. Hun vrienden Heleen en Hugo willen niet meer terugdenken aan de ramp en vluchten in een nieuw leven.

De roman thematiseert verandering (het nieuwe) tegenover het verleden, wat op vele niveaus wordt uitgewerkt: de klassieke muziek als beleving van het verleden, een reis naar China als voorbeeld van het omgaan met snelle veranderingen.

Enquist laat zien hoe vier mensen verschillend met een trauma omgaan. Iedereen zit vast en niemand kan over zijn gevoelens praten - maar wel denken. Lange monologues intérieurs vertellen gedetailleerd hoe Carolien en Jochem zich voelen. De roman lijdt onder dit hyperrealisme. We lezen &aacute…Lees verder

In deze jongste roman van Anna Enquist, dichteres en romanschrijfster, komen we dezelfde hoofdpersonages tegen als in haar voorlaatste roman 'Kwartet'. 'Want de avond' is als vertelling een vervolg op 'Kwartet', maar kan perfect losstaand daarvan gelezen worden. Het hoofdthema 'hoe kan een mens uit een diepe crisis opkrabbelen' is universeel en dat is wat alle vier de hoofdpersonages – vrienden van vroeger - moeten doen. Elk doet dat op eigen wijze, de een radicaler (tot in de fysieke verschijning), de ander verkrampter (tot het ombouwen van zijn huis tot vesting). Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages, maar meestal vanuit Carolien, vrouw van Jochem, celliste en huisarts, die haar leven nogmaals ziet instorten door bruut geweld (eerder verloor ze haar twee zoontjes door een ongeluk). Haar diepe dalen, haar vlucht en wanhoop zijn herkenbaar. Enquists stijl is sober maar helder. De psychologie is eerder eenvoudig, à la een populairwetenschappelijk maandblad, maar inl…Lees verder

Na de explosie

Anna Enquist schreef een vervolg op 'Kwartet'. Hoe vergaat het de vier gekwetste musici?

Van de muzikale vormen die het in de literatuur thematisch het beste doen, spant het strijkkwartet ongetwijfeld de kroon. Goethe wist het al: "Men hoort vier intelligente mensen die zich met elkaar onderhouden, gelooft iets van hun conversatie te begrijpen en de eigenzinnigheden van de instrumenten te leren kennen". Henk Romijn Meijer schreef er een roman over, 'Het kwartet', Sanne Terlouw kwam met 'Het strijkkwart' en Anna Enquist hield het lidwoordloos op 'Kwartet'. Op die laatste roman verscheen zojuist een, zelfstandig te lezen, vervolg met de ietwat wonderlijke titel 'Want de avond'. 'Valt' vult de lezer vanzelf aan, maar het is maar de vraag of dat klopt.

Nadat hun strijkkwartet door een criminele explosie aan boord van het schip waarop ze samenspeelden uiteen is gespat, gaan Carolien, Jochem, Hugo en Heleen allemaal hun eigen weg, de een verminkt (Carolien, pink verloren), de ander getraumatiseerd (Jochem, die z'n hele huis laat barricaderen), deze die het wil vergete…Lees verder

Over Anna Enquist

CC BY 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Veel romans en bundels van Enquist zijn ook uitgebracht als E-boek, grootletterboek of Luisterboek (voorgelezen door Enquist zelf) of Daisy-luisterboek, en daarnaast in diverse talen vertaald.

Biografie

Enquist groeide op in Delft als oudste kind en dochter van prof. dr. Lambertus Johannes Folkert Broer (1916-1991), hoogleraar in de aero- en hydrodynamica aan de TU Delft van 1949 tot 1960, daarna hoogleraar en vakgroepvoorzitter theoretische natuurkunde tot 1981 aan de Technische Universiteit Eindhoven, en Gabriëlle Elberta (Lina) van Delden (1916-2017). Enquist studeerde na het gymnasium-A klinische psycholog…Lees verder op Wikipedia