Boek
Nederlands

Hoe je van je dochter moet houden

Hila Blum (auteur), Hilde Pach (vertaler)
Een vrouw staat in een donkere straat, duizenden kilometers verwijderd van haar huis in Israël. Ze kijkt stiekem door de verlichte ramen van een woning in Groningen. De twee meisjes die ze in de woonkamer ziet zijn de dochters van haar enige dochter, de kleinkinderen die ze nog nooit heeft ontmoet. Dan vertrekt ze weer naar Israël, zonder te hebben aangebeld.
Deze fenomenale roman draait om
Titel
Hoe je van je dochter moet houden
Auteur
Hila Blum
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Ech leëhov et bitcha
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
267 p.
ISBN
9789403166711 (paperback)

Besprekingen

Moederland

Opvoeden is een oefening in traag loslaten, maar in welke mate mag je de teugels vieren? Hila Blum onderzoekt Hoe je van je dochter moet houden .

Joëla Linden staat in een donkere tuin in een buitenwijk van Groningen en bespioneert de felverlichte ramen van een burgerwoning. In de gouden gloed ziet ze een vrouw in de weer met het avondeten. Twee kinderen rennen rond de keukentafel, straks komt vader thuis – een huiselijk tafereel, zo doorsnee, zo ontroerend. Joëla heeft duizenden kilometers gereisd om deze vrouw te zien, maar ze zal niet aankloppen. Straks treint ze terug naar Amsterdam om haar vlucht naar Israël te halen.

De nietsvermoedende vrouw achter het raam is Lea, de meisjes heten Lotte en Sanne, de man heet Johan. Dat weet Joëla, omdat ze het heeft opgezocht op het internet. Lea is haar lang verloren dochter. De twee meisjes – haar kleindochters – ziet ze nu voor het eerst. Ergens is het grondig fout gelopen tussen Joëla en Lea, maar om dat verhaal te vertellen moet ze helemaal terug naar het begin.

Maar waar begint het verhaal van een dochter? Bij de geboorte…Lees verder