Boek
Nederlands

Elke drie seconden

Beschouwing vanuit wiskundig perspectief over het seksuele gebeuren.
Titel
Elke drie seconden
Auteur
Jean Paul Van Bendegem
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Elke 3 seconden
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2014
220 p. : ill.
ISBN
9789089242952 (paperback)

Besprekingen

Wiskunde en seks, wat hebben ze met elkaar te maken? De schrijver laat zien dat vanuit de wiskunde, gezien als een zoektocht naar patronen en structuren, allerlei berekeningen en onderzoeken losgelaten kunnen worden op seksueel gedrag. De vraag blijft wat je daar verder aan hebt bij je eigen beleving van seks. Voor een zeer specifieke groep lezers, die geĆÆnteresseerd zijn in wiskunde, in maten en onderzoeken rond seksualiteit. Het boek boeit niet. Het is nogal moeilijk, ook al zegt de schrijver dat de gebruikte formules gemakkelijk zijn. Zonder duidelijk kennis van algebra is het zeker moeilijk te volgen. De schrijver is buitengewoon hoogleraar VUB (Brussel), directeur Centrum Logica en Wetenschapsfilosofie en gastprofessor aan de universiteit van Gent.

Over Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem (Gent, 28 maart 1953) is een Belgische wiskundige, filosoof en emeritus hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was tevens decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en was deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Levensloop

In 1976 behaalde hij aan de Rijksuniversiteit Gent een licentiaat in de wiskunde met een verhandeling over Tijdsafhankelijke Verzamelingenleer. In 1979 behaalde hij er ook een licentie wijsbegeerte met een verhandeling over catastrofetheorie. Hij doctoreerde in 1983 aan de Gentse universiteit met een verhandeling over eindige, empirische wiskunde.

Zijn onderzoek gaat in de eerste plaats naar de ā€œGrondslagen en filosofie van Wiskunde en Logicaā€. Meer bepaald verdedigt hij een vorm van strikt finitisme, een strikt eindige opvatting van de wiskunde, waarin geen plaats is voor het oneindigeā€¦Lees verder op Wikipedia