Boek
Nederlands

Vanuit het niets

Julia Navarro (auteur), Marjan Meijer (vertaler)

Bestsellerauteur Julia Navarro (Zeg me wie ik ben en Schiet maar, ik ben toch al dood) is terug met een spannende, meeslepende pageturner.

De tiener Abir Nasr is getuige van de moord op zijn familie tijdens een Israƫlische legermissie in Zuid-Libanon. Hij zweert de rest van zijn leven op de schuldigen te jagen. Na de tragedie vindt Abir onderdak bij familie in Parijs, waar hij zich

Titel
Vanuit het niets
Auteur
Julia Navarro
Vertaler
Marjan Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
De ninguna parte
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, Ā© 2022
383 p.
ISBN
9789028452312 (paperback)

Besprekingen

Waarom Abir terrorist werd, en geen ingenieur

In de nieuwe roman van de Spaanse Julia Navarro, Vanuit het niets, is Brussel het toneel van terroristische aanslagen. Niet om ze recht te praten of te veroordelen, maar om aan te zetten tot nadenken over de complexiteit van zulke gebeurtenissen.

Julia Navarro's achtste roman Vanuit het niets draait om de Libanees-Franse Abir Nasr, wiens ouders en zusje voor zijn ogen worden doodgeschoten door Israƫlische soldaten. Abir zweert ooit wraak te zullen nemen. Hij en zijn broertje Ismail komen terecht bij een streng religieuze familie in Parijs, die later naar Molenbeek in Brussel verhuist.

Terwijl Abirs nicht Noura de vrijere leefwijze van het Westen verkiest en verstoten wordt door de familie, worden Abir en Ismail door hun oom steeds meer naar de extremistische kant getrokken. Een vernederende afwijzing van Noura's vriendin Marion en het besef dat hij nooit werkelijk deel zal uitmaken van deze samenleving, zetten Abir ertoe aan om zijn plannen voor wraak in daden om te zetten.

Een andere hoofdpersoon is Jacob Baudin. Net als Abir is hij geboren in Libanon en als kind met zijn ouders naar Parijs verhuisd. Als op zijn twaalfde verjaardag zijn vader sterft, vertelt zijn moeder hem dat hij Joods is en dat ze naaā€¦Lees verder