Boek
Nederlands

Mama Lucinda : een beetje vampier

Koen Van Biesen (auteur), Veerle Baetens (verteller)
+1
Mama Lucinda : een beetje vampier
×
Mama Lucinda : een beetje vampier Mama Lucinda : een beetje vampier
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Mama Lucinda doet alles een beetje anders dan gewone moeders want ze is een vampier. Haar dochter vertelt aan haar mensenvriendje hoe het er bij haar thuis aan toegaat. Prentvertelling met paginagrote illustraties in verschillende sferen en een tekst op rijm. Met cd waarop de tekst wordt voorgelezen en vijf liedjes. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Vampiers, Ouders
Titel
Mama Lucinda : een beetje vampier / verhaal, tek. en muziek Koen Van Biesen ; zang, vertelling Veerle Baetens
Auteur
Koen Van Biesen
Verteller
Veerle Baetens
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
[44] p. : ill. + cd
ISBN
9789059324732

Besprekingen

Wat doe je wanneer je ontdekt dat je mama niet is zoals andere mama's, wanneer je merkt dat ze bloed drinkt in plaats van wijn en dat haar hoektanden wel erg lang zijn? Mama Lucinda, een beetje vampier is een verhaal over bijtende meisjes en hapklare jongetjes, over gewone mama's en één mama die net wat anders is. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf ? tenminste, als ze van griezelen houden. Om van de bijbehorende cd te genieten, moet je iets ouder zijn.
Koen Van Biesens taalgebruik is bijzonder poëtisch en sluit goed aan bij de griezelige sfeer. Zelfs als jongere kinderen nog niet alles verstaan, zullen ze erdoor in vervoering raken. Spannende delen worden steeds gevolgd door een luchtige bladzijde, die de lezer de nodige adempauze gunnen.
Opvallend is het originele einde: een bladzijde zonder tekst, waarop je ziet hoe het bedreigde jongetje met zijn mama naar huis wandelt. Griezelen is immers enkel leuk voor kinderen als het goed afloopt. Op die m…Lees verder
De dochter van vampier Mama Lucinda vertelt aan haar vriendje hoe het er bij haar thuis aan toegaat en vergelijkt haar moeder met 'gewone' moeders. Het verschil tussen beide werelden is in deze prentvertelling terug te zien in de paginagrote platen: vleermuizen, spinnen en lange schaduwen in rood-bruine kleuren tegenover 'gewone' huizen in pastelkleuren met een hondje en kopjes thee. De lay-out is verrassend fraai met originele vondsten zoals het gebruik van foto's en affiches en een mooie belettering. De vlotte en vaak humoristische tekst is in een goedlopend rijm geschreven. Het verhaal zit vol griezelige suggesties zoals een vriendje dat misschien in een soepje is verdwenen. Ook het open einde roept angst op als dochterlief haar bange vriendje een kus dreigt te geven. In het voorplat is een cd opgenomen waarop het hele verhaal, met veel gevoel voor spanning, in het Vlaams wordt voorgelezen. De vijf liedjes zijn langdradig en de meeste kinderen zullen hier geen geduld voor hebben ev…Lees verder

Mama Lucinda

Ze zijn met velen: de mama’s. Treurende mama’s en mama’s die grappen. Trage mama’s en mama’s die rappen (...) Toch is er maar één die elke avond een wat vreemd aperitief neemt: drie glaasjes bloed ... en een pinda. Ze woont in Villa Knekelbont met haar lief klein meisje .Die is zo lief dat ze er wel in zou kunnen bijten. Af en toe komt er een vriendje spelen. Soms gaat die na afloop terug naar huis en komt nooit weer, soms verdwijnt er eentje tijdens het spel. Meestal smaakt de soep die avond lekkerder dan anders … Mama Lucinda is een griezelboek dat veel om het lijf heeft. Op elke bladzijde schuilt een belofte. Je wil meer zien, meer lezen. Soms wordt die belofte ingelost, maar meestal blijf je wat op je honger zitten. Het is in elk geval een prentenboek waar hard aan gewerkt is. De stukken die het reilen en zeilen van mama Lucinda en haar huishouden beschrijven, zijn goed gedoseerd en bij wijlen zelfs spitant geschreven. De delen waar de auteur aan het vergelijken gaat met de ‘ge…Lees verder

Over Koen Van Biesen

Koen Van Biesen (26 januari 1964) is een Belgisch illustrator, schrijver van kinderboeken en componist. Bij zijn kinderboeken verschijnen ook liedjes zoals bij het boek "Buurman leest een boek" uit 2012.

Biografie

Koen van Biesen is opgeleid als grafisch ontwerper aan het Sint-Lucas in Antwerpen. Tussen 1991 en 2000 werkt hij als lesgever en free-lance illustrator. Tussen 2000 en 2006 schrijft hij muziek en speelt hij piano voor het door hem opgerichte muziekensemble ‘Cabbagetown’ Vanaf 1993 geeft hij onderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunst van Mortsel.. Van Biesen maakt ook affiches voor theater en toneelgezelschappen zoals het Fakkeltheater en Leporello.

Van Biesen heeft twee kinderen, Viktor en Alice. Het hoofdpersonage uit ‘de Kapitein en ik’ is gebaseerd Viktor. Volgens de schrijver zelf had zijn dochter Alice eigenlijk al een "eigen" boek, dat geschreven is door Lewis Carroll, namelijk Alice in Wonderland.

Lees verder op Wikipedia