Boek
Nederlands

Herinneringen aan de toekomst

Siri Hustvedt (auteur), Caroline Meijer (vertaler), Jeske van der Velden (vertaler)
Titel
Herinneringen aan de toekomst / Siri Hustvedt ; met illustraties van de auteur
Auteur
Siri Hustvedt
Vertaler
Caroline Meijer Jeske van der Velden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Memories of the future
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
414 p. : ill.
ISBN
9789403149905 (paperback)

Besprekingen

Het belang van stiltes

Roman. In haar nieuwe roman graaft Siri Hustvedt diep in eigen leven. Het levert een van haar allerbeste boeken op.

In Herinneringen aan de toekomst, de zevende roman van de Amerikaanse schrijfster Siri Hustvedt (64), gaat S.H., een auteur van in de zestig, de confrontatie aan met het notitieboek dat ze als drieëntwintigjarige schreef. Bij momenten heeft ze medelijden met de vrouw die ze was, maar ze bewondert haar daadkracht: de literatuurstudente die het ondergesneeuwde Minnesota inruilde voor een gehorige flat op 109th Street in New York, was niet van plan om het even aan te kijken. Een reus wil ze zijn, een intellectueel en schrijver die niet hoeft onder te doen voor haar mannelijke collega's.

S.H. vindt het notitieboek uit 1978 tijdens het uitruimen van het ouderlijke huis. De combinatie van fragmenten uit de aantekeningen met commentaren van de oudere S.H. zorgt voor avontuurlijk proza. De wijze waarop de schrijfster schakelt tussen toen en nu en hoe ze filosofeert over tijd is wervelend.

In het notitieboek staan dingen die S.H. zich niet of anders herinnert. Het hoofdpe…Lees verder

Wit gat

De nieuwe roman van Siri Hustvedt is een speurtocht naar haar New Yorkse beginjaren, die helaas soms op dwaalsporen belandt.

‘Tegenwoordig klamp ik me vast aan het onmiddellijke. Ik schrijf de dood tegemoet.’ Wanneer schrijfster S.H. – één keer raden over wie Siri Hustvedt het hier heeft – de herfst van haar leven bereikt, kijkt ze terug op haar New Yorkse jonge jaren. Aanleiding: een doos notities die ze bij haar dementerende moeder heeft ontdekt en waaruit ze een dagboek en een vergeten manuscript heeft opgediept. Die aanzet tot een roman, een hervertelling van Sherlock Holmes – let op de initialen – was in die tijd niet publicabel maar biedt S.H. nu het raamwerk waarin ze haar jeugdige zelf terugvindt. Ook het dagboek ontsluit een aantal herinneringen die ze vergeten achtte.

Wat was ze jong en leergierig in 1979, net aangekomen in New York, dat in die tijd nog geen toeristische attractie was maar een grimmige, gevaarlijke stad vol leegstand en misdaad. Gelukkig was ze ook bevolkt met heerlijk onbezonnen bohemiens, die S.H. meelokten in de artist…Lees verder

In 2017 vindt de schrijfster S.H. een dagboek terug dat ze bijhield toen ze in 1978 uit Minnesota naar New York verhuisde. Uit het appartement naast het hare klonken vreemde bezweringen; buurvrouw Lucy bleek lid van een heksenkring. Er zijn drie verhaallijnen: de terugblikkende vrouw in het heden, de verslagen in het dagboek van Minnesota (haar bijnaam), en fragmenten uit de detective die ze aan het schrijven was (niet voor niets deelt ze haar initialen met Sherlock Holmes). Belangrijke thema's zijn de werking van het geheugen, hoe verhalen verschillen afhankelijk van verteller of hoofdpersoon, en vooral wat het betekent om als vrouw je plaats op te eisen in een mannenwereld. Nadat ze is aangerand, draagt Minnesota altijd een mes bij zich dat ze de Barones noemt, naar een miskende kunstenares uit begin twintigste eeuw. Deze gebeurtenis is het begin van haar bewustwording. Zoals S.H. in het heden opmerkt: je moet volledig bewust zijn om woedend te kunnen worden. Hustvedts (1955) zevend…Lees verder

Over Siri Hustvedt

Siri Hustvedt (Northfield, Minnesota, 19 februari 1955) is een Amerikaanse schrijfster.

Hustvedt is een dochter van Lloyd Merlyn Hustvedt (1922-2004), een Amerikaanse hoogleraar in de Noorse en Amerikaanse geschiedenis en zelf van Noorse afkomst, en de in Noorwegen geboren Ester Vegan. Met haar drie jongere zusjes groeide Siri volledig tweetalig op. Al vanaf haar veertiende wilde ze schrijfster worden en schreef vanaf die tijd ook gedichten. Ze studeerde geschiedenis in Bergen, Noorwegen, en behaalde daar haar Bachelor-graad. Terug in de Verenigde Staten studeerde ze Engelse taal- en Letterkunde en promoveerde aan de New Yorkse Columbia University.

In 1981 ontmoette ze de schrijver Paul Auster, een jaar later trouwden ze. Hustvedt was Austers tweede vrouw. In 1987 werd hun dochter Sophie geboren. Het echtpaar woont in Brooklyn nabij Prospect Park.

Sinds 1981 schrijft ze gedichten, maar voornamelijk romans en essays. Haar werk is in vele talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia