Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder

Vic van de Reijt (auteur)
+1
Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder
×
Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder

Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder

Biografie van de Vlaamse schrijver (1882-1960).
Onderwerp
Elsschot, Willem
Titel
Elsschot : leven en werken van Alfons De Ridder
Auteur
Vic van de Reijt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum, 2022
414 pagina's, [32] pagina's platen : illustraties
ISBN
9789025314538 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De ondernemer wint het van de schrijver

‘Kort samengevat zijn levens altijd triest’, meent Vic van de Reijt. Dat moet ook blijken uit de manier waarop hij aan het einde van zijn Elsschotbiografie het wedervaren van Alfons de Ridder (1882-1960) beknopt samenvat: ‘Bakkerszoon gezegend met grote intelligentie, die desondanks op zijn zestiende zonder diploma de middelbare school verliet. Zwierf daarna door Antwerpen, schreef middelmatige verzen en maakte op zijn achttiende een leeftijdgenote zwanger — en ongelukkig. […] Schreef onder het pseudoniem Willem Elsschot een mooie roman en maakte daarna carrière als directeur-uitgever van een Wereldtijdschrift, waaraan door de Eerste Wereldoorlog een einde kwam. Werd na die oorlog succesvol als vennoot bij een goedlopend reclamebureau, maar mislukte als schrijver. Begon een eigen zaak in de jaren dertig en brak alsnog door als literair auteur, totdat opnieuw een oorlog tussenbeide kwam […]’.
Een dergelijke synopsis van Elsschots …Lees verder
Alfons De Ridder was de reclameman die onder het pseudoniem Willem Elsschot beroemd werd met overzichtelijke romans als Lijmen - Het Been, Kaas en Het Tankschip. Niet eerder is het leven van De Ridder (1882-1960) zo minutieus gereconstrueerd als in de biografie die uitgever Vic van de Reijt nu publiceert. Leven en werk van Elsschot worden in een zinvol verband gebracht, de biograaf geeft de achtergrond van heikele kwesties uit het leven van De Ridder (bv het gedicht over de Vlaamse collaborateur Borms) en dit mooi handzaam uitgegeven boek is rijk aan documentatie en tegelijkertijd compact in structuur en schrijfwijze. Van de Reijt, die eerder (mede) tekende voor de uitgave van Elsschots correspondentie, heeft dankzij een jarenlang contact met de kinderen van De Ridder de hand kunnen leggen op nooit eerder geraadpleegde archieven. Je krijgt dankzij deze biografie bijna een gespiegeld beeld van de armzalige zakenman Laarmans in Lijmen - Het Been, namelijk van De Ridder die dankzij aller…Lees verder

Over Vic van de Reijt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Victor Cornelis Johannes (Vic) van de Reijt (Breda, 31 juli 1950) is een Nederlands uitgever, publicist, muziekkenner en, naar eigen zeggen, 'hoeder van bedreigde muzieksoorten'.

Biografie

Na de middelbare school in Breda ging Van de Reijt Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd redacteur van het studentenweekblad Propria Cures en na zijn studie enige tijd leraar Nederlands.

Van de Reijt is uitgever bij Nijgh & Van Ditmar, waar hij in 1994 het romandebuut van Arnon Grunberg, Blauwe maandagen het licht deed zien. Hij publiceerde talrijke artikelen over het leven en werk van Willem Elsschot en schreef een biografie over deze auteur, die in 2011 uitkwam bij uitgeverij Athenaeum. Van de Reijt heeft een grote affiniteit met het light verse en met secundaire literatuur. In 1982 publiceerde hij Ik wou dat ik twee hondjes was, een bloemlezing van Nederlandse nonsens- en plezierdichters. B…Lees verder op Wikipedia