Tijdens een verblijf in de omgeving van haar jeugd probeert een Hongaarse vrouw vrede te sluiten met de nieuwe realiteit waarin zij zich bevindt sinds het overlijden van haar vader.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De paradijstuin
Auteur
Zsuzsa Bánk
Vertaler
Irene Dirkes Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Sterben im Sommer
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2022
255 p.
ISBN
9789046828588 (hardback)

Besprekingen

Een delicate roman over familie, identiteit en verlies. Wanneer Zsuzsa's vader ernstig ziek wordt, komen tussen alle zorgen door de verhalen van haar vader bovendrijven: over zijn jeugd als zoon van een stationschef in Hongarije, over de vlucht voor het regime en de ontmoeting met haar moeder. 
Als hij uiteindelijk sterft, kost het Zsuzsa grote moeite om te wennen aan een wereld waarin hij ontbreekt. Terwijl ze haar middagen doorbrengt in de paradijstuin, de tuin van het familiehuis in Hongarije, probeert ze vrede te vinden met haar nieuwe realiteit. ‘De paradijstuin’ is in een zachte, beeldende en licht melancholische stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Zsuzsa Bánk (1965) werkte als boekhandelaar en studeerde Literatuur en Politicologie in Mainz en Washington. Ze woont met haar familie in Frankfurt. Haar romans zijn bestsellers in Duitsland en werden met onder meer de Deutsche Buchpreis bekroond.

Over Zsuzsa Bánk

CC BY-SA 2.0 de - Foto van/door Hans Weingartz

Zsuzsa Bánk (Frankfurt am Main, 24 oktober 1965) is een Duits prozaschrijfster.

Leven

Zsuzsa Bánk werd in 1965 geboren in Frankfurt am Main, als dochter van Hongaarse ouders. Na de Hongaarse opstand van 1956 waren haar ouders naar het westen gevlucht. Ze is tweetalig opgegroeid.

Zij studeerde communicatiewetenschappen, politicologie en literatuurwetenschappen aan de Johannes Gutenberg-Universität Mainz in Mainz en in Washington DC. Tijdens haar studie behield zij haar baan als boekenverkoopster, was zij stewardess bij Lufthansa en serveerster, om haar studie te betalen en in haar onderhoud te kunnen voorzien. Voor haar studie in de Verenigde Staten kreeg zij van het Fulbright-programma een hoogbegaafden stipendium.

Na haar studie werkte Zsuzsa Bánk eerst als freelance journalist voor Duitse dagbladen en daarna als economieredacteur voor Duitse tv-zenders. Zij draaide o.a. documentaires over de Deutsche Bank en lesmateria…Lees verder op Wikipedia